110 jaar Javaanse immigratie feest op Alliance

Auteur: Audry Wajwakana
Verteller: Opa Rocklie
Plaats: Alliance

Ik was nog een tiener toen ik hier kwam werken. Ik verdiende negentig gulden per maand.

Na de zesde klas lagere school ben ik bij familie in de stad gaan wonen. Ik ging niet meer naar school en zocht een baan. Bij van Alen meubelfabriek aan de Pad van Wanica vond ik werk als meubelmaker. Ik was ook pompbediende bij een Shell Service Station. Op 25 november 1975, dag van de onafhankelijkheid was ik in de stad. Toen mijn ouders hoorden wat ik allemaal in de stad deed, moest ik terug naar Alliance. En zo ben ik hier komen werken.

Mijn vrouw leerde ik op de plantage kennen toen ik 22 jaar oud was. Zij was zeventien jaar. We hebben twee kinderen, een jongen en een meisje. Ik heb mezelf opgebouwd en deed in mijn vrije tijd aan landbouw. Ik plantte pinda. Beide kinderen wonen nog in Alliance. Ik heb nu ook kleinkinderen en ik leer ze om naar school te gaan. In mijn jonge jaren heb ik veel gehosseld. Nu ben ik oud en het enige dat ik kan doen is hen stimuleren om naar school te gaan. Op de plantage wonen is heerlijk en rustgevend, maar er zijn niet genoeg mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Zij die zijn gebleven zijn daarom op een niveau gebleven.

Voetbal was en is nog steeds de enige sportactiviteit die hier wordt beoefend. Die ging vaak gepaard met fuifjes. Opa Marimin en zijn echtgenote waren in de goede oude tijd het bekendste danskoppel. Het grootste feest dat hier werd georganiseerd was in 2000 in verband met 110 jaar herdenking Javaanse immigratie met verschillende podiumoptredens als een angklung groep van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI), wayang en srimpie. Er werd ook een gunduren (ceremonieel feestmaaltijd) gehouden. De zaal was druk. Mensen uit de stad kwamen met de rivierboot naar hier en huizen werden opgeknapt als gastenverblijf. De rivierboten die hier naar toe voeren waren Gonini, Tempatie en Tapoeripa. Die bestaan niet meer.

Het belangrijkste dat op dit moment hier ontbreekt is een goed sportcomplex. We hebben overal naar sponsering gezocht. We hoeven niet iets geweldigs te hebben. Een open hal is al voldoende. Alliance heeft potentie. De grond is vruchtbaar, maar mensen moeten bereid zijn om erop te werken.-.

Geef een reactie

Reageer op dit bericht

2 Reacties

Back To Top