Fruit schillen, raspen en persen

Auteur: Nolly Labey
Verteller: Sila uit Bakkie
Plaats: Bakkie

Ik woon op Bakkie. Iedereen kent mij als mevrouw Sila. Ik maak chutney’s en sap van al het fruit dat er is.

Maar het meest van pomme de cythère. Het fruit wordt gewassen, geschild, geraspt en dan geperst. Niets gaat verloren, ook de onrijpe gevallen vruchten gebruik ik. Daarom maak ik twee soorten sap, die van de rijpe vruchten lekker zoet, en die van de onrijpe vrucht iets minder zoet. Zo is er voor ieder wat wils.

Echt onmisbaar is de kokosnoot voor de olie en de melk. Er zijn verschillende manieren om de kokosnoot te raspen. Het kan met de handrasp of met een plankje met  een ijzeren gekartelde kant aan de achterkant, de kroekroe genoemd. We hebben hier geen koeien. Wij gebruiken voor alles kokosmelk, voor een papje, maar ook bijvoorbeeld voor de moksi alesi (een Surinaams rijstgerecht). En altijd vers, ik gebruik geen kokosmelk uit blik. Mijn buurvrouw Marsha heeft een Moulinex keukenmachine, dat gaat sneller. Maar vaak is er geen stroom en vraagt ze, “Sila wil jij wat kokos voor me raspen”. Ik doe dat graag. Zo helpen we elkaar. Voor het maken van  kokosolie gebruik ik wel een machine die op stroom gaat. Maar dat is pas van de laatste tijd want we hebben nog niet zo lang stroom.

Ik heb ook twee grote diepvriezers in mijn huis.  Eén voor de chutney’s en de sapjes en één voor ijs voor de vissers die naar de Warappakreek gaan. In doe water emmers en zo maak ik grote blokken ijs. Die smelten langzaam en zo kunnen ze hun gevangen vis lang goed houden in de ijsboxen.

Back To Top