“Tuintje in m’n hart”
Dat Plantage Mariënbosch in het district Commewijne als één van de belangrijkste decors heeft gediend voor de Nederlandse film “Tuintje in mijn hart”, is voor Saoed Abdoelrahman een memorabele gebeurtenis.
Zelf groeide hij op in de film business; zijn vader was eigenaar van de bioscoop in Johanna Margaretha waar Saoed regelmatig hielp als operator terwijl zijn broer en zussen kaarten voor de films verkochten.
“De plantagewoning van Mariënbosch is door slaven gebouwd,” vertelt Saoed, wijzend naar een imposante koloniale planterswoning omringd door ongeschonden groen. “Alles wat je ziet, is door slaven gedaan en dateert nog uit 1774.”
In 1968 kocht de vader van Saoed plantage Mariënbosch met de bedoeling om er vee te houden en rundvlees te verkopen. ‘’Er hebben zelfs koeien in dit huis gelopen’’, zegt hij. Zeven jaar later, nadat Suriname in 1975 onafhankelijk werd, ging het bergafwaarts. “Na de onafhankelijkheid ging het heel slecht en plantage Mariënbosch kreeg daar direct onder te lijden,” geeft Saoed verder aan.
Er braken zware tijden aan en de ooit bloeiende plantage takelde langzaam maar zeker af.
“Maar wat je nu ziet,” zegt een trotse Saoed, “Heb ik met veel moeite in deze staat kunnen brengen.”
Voor de opnames van Tuintje in mijn hart werd Saoed zelf benaderd. Hij wist toen nog niet waar het precies om ging. “Ik dacht dat er misschien een groepje mensen uit Nederland hier een dagje zouden komen filmen. Maar toen zij mij uitlegden dat het ging om opnames voor een heuse bioscoopfilm en dat zij langer dan een maand bezig zouden zijn, kreeg ik pas goed door wat de bedoeling was. De filmploeg hoefde mij niet te betalen, maar de plantagewoning was echter aan een opfrisbeurt toe en ik heb gevraagd of zij dat deels voor hun rekening wilde nemen wat zij uiteindelijk ook voor 50% hebben gedaan.”
Zo kwam het dat niet alleen Plantage Mariënbosch maar ook Saoed, een prominente rol hebben gespeeld in de totstandkoming van de film Tuintje in mijn hart, waar Saoed overigens ook een rol als figurant in heeft. “De film heeft in Nederland gedraaid en daarmee is ook Plantage Mariënbosch populair geworden,” zegt Saoed. “Er zijn nu Nederlandse toeristen die de plek, waar de film is opgenomen, heel graag willen bezoeken en daarmee herleeft een beetje de glorie van een ooit zo florerende plantage.”