De ‘Londa ke Nach’, de dans van de jongen

Auteur: Aashnie Kanhai
Verteller: Pandit Karan
Plaats: Margaretha

Ik dans de ‘Londa ke Nach’. ‘Londa ke Nach’  betekent letterlijk ‘dans van de jongen’. Daarbij wordt een man verkleed als een vrouw; in een jurk, met make-up op en alles erop en eraan.

Deze dans vindt plaats bij Hindoe huwelijken, thuis bij de bruidegom, alvorens hij met ‘baraat’ (huwelijksstoet) vertrekt naar het adres van de bruid. De dans begeleidt als het ware de bruidegom naar de bruid toe en de ‘danseres’ vervult tevens een beschermende rol. 

Mijn eerste optreden was in Frederiksdorp waar ook toeristen aanwezig waren, zij vonden het heel leuk en kwamen foto’s met me maken. Maar ik heb ook ervaren dat anderen, vooral mannen, raar naar me opkijken. Dat maakt me niet uit, ik weet dat ik met deze dans mijn cultuur naar voren breng.

Waarom deze dans door een man wordt opgevoerd? Op Hindoe huwelijksfeesten wordt er veel alcohol gedronken door de aanhang van de bruidegom. En als deze mannen hebben gedronken, vallen ze vrouwen lastig. Daarom is er ooit besloten dat de ‘Londa ke Nach’ door een heer zal worden opgevoerd.

Deze dans is ook een traditionele dans bij Poodja’s (Hindoe Kerkdiensten). Om de Godin Durga te eren bijvoorbeeld wordt deze dans eveneens opgevoerd, maar dan met een kommetje vuur in elke hand.

De eerste keer dat ik danste was ik twintig en heel zenuwachtig. Ik had nooit geoefend en niemand had me erin begeleid. Dus die eerste keer waren mijn ouders en de hele familie benieuwd naar hoe ik het zou doen. Ik was wel zeker dat ik het zou kunnen. Toen ik eenmaal begon met dansen hoorde ik iedereen applaudisseren. Op dat moment wist ik dat ik het goed deed. Als er andere personen, vooral gangmakende vrouwen, zich aansluiten op de dansvloer dan zweept dat mij meer op.

Voordat we beginnen met het maken van muziek en dansen bidden we tot Moederaarde om ons te zegenen met energie, om de bruidegom te begeleiden en om ons te beschermen tegen negativiteit.

Ik had nooit gedacht dat ik ook op verjaardagen zou dansen, ik focuste me op huwelijksfeesten. Maar de vraag naar mijn optredens op verjaardagen is zo groot, dat ik dat nu ook met plezier doe.

Back To Top