Een gearrangeerd huwelijk

Auteur: Nolly Labey
Verteller: Robby Jewlal
Plaats: Margaretha

Voordat ik getrouwd was ging ik naar mijn schoonvader. Er draaide een film in het Taj Mahal theater en ik wilde mijn toekomstige vrouw graag meenemen.

‘Nee’, zei mijn aanstaande schoonvader. Zolang je niet getrouwd bent gaat zij niet bij jou achter op de bromfiets.

Ik kende mijn vrouw niet en zij kende mij niet. Haar familie wist een man voor haar. Een nette jongen op Margarita. Hij had geen andere vrouw en hij dronk geen sopi (alcohol). Ik bepaalde niets alles werd door de familie bepaald. Zodra de vader van het meisje groen licht geeft dan pas gaan de ouders van de jongen kijken of het huwelijk door kan gaan.

Ik wilde met de buurvrouw trouwen, maar het is niet goed om dichtbij te trouwen. Je moet verversen. Ik was nog nooit naar ‘Weg naar Zee’ geweest waar mijn vrouw vandaan komt.

Later vertelde mijn vrouw dat ook zij met een andere jongen had willen trouwen. Maar door de druk van de familie is ze met mij getrouwd. In het begin moest ze wennen. Toen er eenmaal kinderen kwamen veranderde alles.

Ik bewonder mijn vader hoe hij alles heeft aangestuurd en ik ben hem nog altijd dankbaar.

Het ging ook om de rijkdom. De winkel moest doorgaan. Daarom hebben ze goed gekeken welke vrouw geschikt was voor mij.  Wanneer je een slechte vrouw hebt kan de winkel failliet gaan. Nadat we getrouwd waren zouden we de winkel overnemen. We hadden een gesprek met mijn vader. ‘Dat vind ik prima’, zei mijn vrouw, ‘maar u mag niet bemoeien’. Ik schrok, ik dacht mijn vader gaat haar klappen. Hoe durf je zo brutaal tegen je schoonvader te zijn. Maar mijn vader zei, ‘jullie mogen de winkel overnemen en ik zal niet bemoeien’. Mijn vrouw had gelijk.

Tegenwoordig vinden ze hun vriendje op school en gaan samenwonen. Maar 60% van de mensen die zelf hun partner uitzoeken gaan scheiden. Terwijl wanneer de familie, samen met de ouders, het huwelijk regelt dat veel beter is.

Back To Top