Het verhaal van opa Mormon (van slaafgemaakte tot plantage eigenaar) en de jaguar

Auteur: Nolly Labey
Verteller: Bas Spek
Plaats: Warappakreek

Mijn naam is Bas Spek. Ik ben geboren in Harderwijk en opgegroeid in Lelystad.

Ik heb in de horeca gewerkt, een restaurant gehad en uiteindelijk ben ik een call centre begonnen in Paramaribo. Dat liep gelijk heel goed. Surinamers spreken goed en duidelijk Nederlands. Nadat ik zo’n dertig keer in Suriname was geweest besloten we hier te gaan wonen. Eerst in de stad op Kwatta.

Wij ontdekten dat de voorouders van mijn vrouw Marsha uit het Warappakreek gebied kwamen en dat er nog een stuk eigendomsgrond op Bakkie was. Eerst kwamen we hier alleen de weekenden maar nu wonen we hier permanent. De opa van Marsha’s opa is hier geboren en werkte als slaaf gemaakte op Plantage Kerkshoven. Na de afschaffing van de slavernij heeft hij Plantage Rijnsfort van het gouvernement in eigendom gekregen.

Helaas is het slecht afgelopen met Marsha’s betovergrootvader. Dit is wat Marsha’s opa ons vertelde. Zijn opa was gaan vissen in de kreek en omdat hij maar niet terugkwam zijn de mannen uit het dorp hem gaan zoeken. Ze vonden hem doodgebeten door een jaguar verstopt onder een bosje. Omdat de jaguar eenmaal een mens had doodgebeten zou hij dat vaker doen. Ze moesten hem doden. De mannen hebben opa’s opa meegenomen en begraven. Toen het donker werd zijn ze naar de plek teruggekeerd (gewapend met geweren) om te wachten tot de jaguar zou terugkomen om zijn prooi op te halen. Toen de jaguar na uren wachten eindelijk terugkwam bleek het dier zo groot te zijn dat de mannen uit angst hun geweren hebben weggegooid en zijn weggerend. We hebben dit verhaal (ter bevestiging) in oude krantenartikelen teruggevonden.

Dit is niet het enige wat we van Marsha’s betovergrootvader weten. Een paar jaar geleden zag ik op internet dat een antiquariaat in Amsterdam een bijbel te koop aanbood in Sranan tongo met de voor en achternaam van de eigenaar. Het bleek om de naam van Marsha’s betovergrootvader te gaan. Ik heb de bijbel voor haar gekocht en cadeau gegeven op haar verjaardag.

Ik ben ervan overtuigd dat niet ik de bijbel heb gevonden maar dat de bijbel ons heeft gevonden.

Het moest zo zijn.

Back To Top